Bărbatul este preşedintele Clubului Orhideofililor din România şi a reuşit să găsească, în România, 38 de specii de orhidee autohtone. Andrei Lenard şi-a dezvoltat pasiunea pentru flori încă din copilărie. El mergea des cu familia prin excursii în natură, unde a găsit multe plante şi insecte interesante. „ Am început să fac ierbar, să colecţionez fluturi, gândaci şi pietre . Mi-a plăcut mult botanica”, îşi aminteşte bărbatul. În plus, tatăl său avea o grădină unde cultiva diverse flori. Dintr-o revistă din Ungaria, a aflat de existenţa orhideelor.
„Eram curios şi doream să aflu cât mai multe despre această plantă”, susţine pasionatul. În şcoala generală trebuia să avem, în mod obligatoriu, o colecţie de minim 50 de plante. Pentru asta trebuia să umblăm prin păduri ca să le căutăm. Mie mi-a plăcut tema asta şi, în loc de 50, am dus 500 de plante”, spune bărbatul. La Braşov a ajuns în 1978, în urma repartiţiei pe care a primit-o la Uzina Chimică „Romacril” din Râşnov.
Prima orhidee
În 1982, atunci când îşi plimba câinele ciobănesc pe Dealurile Vulcanului a observat, în iarbă, multe floricele micuţe, mov. „Nu ştiam ce floare este, dar mi-a plăcut şi am adus-o acasă. Am căutat în cărţi şi am aflat că este orhidee“, declară bărbatul. În 1985, plecat în vizită în Ungaria, a vizitat o seră mare de flori.
De aici a fost trimis la un CAP din Ungaria care exporta orhide, unde l-a întâlnit pe preşedintele Societăţii Orhideofililor din Ungaria. Acesta i-a propus să se înscrie în societate, lucru pe care l-a făcut fără nicio ezitare. În acelaşi an, a primit pentru prima dată o invitaţie la un congres şi o expoziţie de orhidee pe care nu a ratat-o. Din 1986, Andrei Lenard a intrat ca membru individual în Comitetul European de Orhidee. „ De când am intrat în comitet am început să primesc publicaţii şi invitaţii la congrese eur