Locuitorii din zonă se plimbă nestingheriţi de prezenţa acestor şerpi veninoşi Oamenii ştiu că viperele nu atacă decât ca să se apere motiv pentru care, în Gorj, cazurile de persoane muşcate sunt foarte rare. „Viperele sunt animale care nu atacă omul. Au fost cazuri de oameni muşcaţi doar pentru că vipera s-a simţit atacată şi a ripostat. Când se apără, veninul eliberat este într-o cantitate mai mică decât în momentul atacului“, a declarat Daniel Bucur, directorul Parclui Naţional Defileul Jiului. Locuitorii zonei sunt obişnuiţi cu prezenţa viperelor şi, cunoscându-le temperamentul, se plimbă pe munţi nestingheriţi de prezenţa şerpilor veninoşi. „Nu mi s-a întâmplat niciodată nimic rău deşi am văzut de multe ori vipere. Cred ca e important să-ţi menţii calmul şi să nu faci gesturi pe care le-ar putea lua ca agresive“, a declarat Ion Gherghe, 46 de ani, locuitor al oraşului Bumbeşti-Jiu.
Identificarea viperelor
Mulţi oameni au tendinţa de a confunda orice şarpe cu o viperă ceea ce le face drumeţiile destul de tensionate. Specialiştii au descris cele trei specii de vipere întâlnite în România. Pentru că în Gorj avem de-a face doar cu vipera comună şi cu vipera cu corn descrierea lor este similară. Au un corp gros, lung de maxim 100 de cm, iar pe spate un desen maro sau negru sub formă de zig-zag. Vipera cu corn are în plus o proeminenţă pe bot de la care i se trage şi numele. Ambele specii au un V desenat pe cap.
În lunile august-septembrie femelele dau naştere unui numar de 5 pana la 10 pui. Hrana preferată este alcătuită din rozătoare mici şi şopârle. Iarna viperele hibernează în excavaţii subterane, cel mai adesea în grupuri de peste 100 de indivizi. Vipera cu corn este un animal lent, fără tendinţe de agresivitate. Atunci când este atacată, însă, reacţionează violent, dar în foarte puţine cazuri muşcătura ei este fatală. Ideea