Tineri din peste 20 de ţări iau masa împreună, timp de şapte zile, la Cantina Politehnicii, cu prilejul Festivalului ISWINT. Thailanda, Indonezia, Brazilia, Finlanda şi Turcia sunt doar o parte din ţările care şi-au trimis studenţii la Timişoara. Ciorba de burtă, şniţelul de pui cu cartofi şi salata de varză au alcătuit meniul pe care, aproape două sute de studenţi din toate colţurile lumii l-au servit ieri, la prânz. Felurile de mâncare gătite în cantina Universităţii Politehnica i-au adus pe studenţii străini mai aproape de obiceiurile româneşti, dar au ţinut cont, în acelaşi timp, de cultura participanţilor. „Studenţii turci au cerut mâncare fără porc, iar indonezienii, vegetariană”, a spus Monica Ponoran, coordonator al Departamentului de Relaţii Internaţionale în cadrul Festivalului International Students Week in Timişoara (ISWINT).
Festivalul studenţesc înregistrează în 2009 un record de ţări participante, întrucât tinerii nu au ţinut cont de distanţă şi au venit să afle mai multe despre o ţară pe care o cunoşteau doar de pe hartă. „Auzisem de Transilvania şi ştiam unde este România pe glob, dar am vrut să o cunosc mai bine”, a spus Pedro Henrique de Melo, din Brazilia.
Au dat orezul pe ciorbă
Obişnuit cu orezul şi fasolea, Pedro a gustat curios din ciorba de burtă gătită la Timişoara şi a aflat abia mai târziu de ingredientele acesteia. „După ce am auzit ce conţine supa aceasta de stomac, am trecut la felul doi”, a spus, în glumă, Pedro. Anis Wahyn participă şi ea la masa „multiculturalităţii”, dar se rezumă doar la salată. „Am făcut două zile pentru ajunge la Timişoara, dar locurile acestea merită efortul”, a spus Anis, din Indonezia. Sârbii şi polonezii sunt cei mai numeroşi participanţi străini de la ISWINT, dar au legat repede prietenii cu canadienii, ruşii sau ucrainienii, veniţi în număr mai mic la festival.