Comuna Agriş este prima din cele trei localităţi din judeţul satu Mare ce vor ajunge în instanţă pentru cele şase aparate radar ilegale. Până la finalizarea anchetei şoferii trebuie să se ferească în continuare doar de echipajele mobile ale poliţiei rutiere echipate cu aparate radar.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a decis marţi introducerea în instanță a 47 de cereri de anulare a contractelor având ca obiect ”Monitorizarea traficului rutier”. Comuna Agriş face parte din primul lot de 47 de primării din ţară chemate în instanţă pentru că nu au reziliat contractele încheiate cu firma clujeană Codec Spat SRL.
“Autorităţile publice locale au încheiat contracte de asociere în participaţiune şi nu de concesionare prin achiziţie publică şi licitaţie cu mai mulţi ofertanţi. Aceste contracte au fost suspendate, însă niciuna dintre primării nu a reziliat contractul, situaţie în care se află şi comuna Agriş. Din acest motiv cerem în instanţă constatarea nulității absolute a acestor înţelegeri contractuale” afirmă Ioana Teodorescu purtător de cuvânt al ANRMAP. Potrivit acestor înţelegeri, primăriile urmau să primească 35% din cuantumul amenzilor.
“Poliţia ne-a spus că aceste contracte sunt bune, noi doar am semnat”
Edilii locali afirmă că ei au cerut firmei clujene rezilierea contractului însă nu au primit niciun răspuns.” Am anulat hotărârea consiliului local care viza radarele de la Ciuperceni şi am trimis o adresă firmei Codec SPAT prin care cerem rezilierea contractului dar nu am primit niciun răspuns. Poliţia ne-a spus că aceste contracte sunt bune, noi doar am semnat “, afirmă Elek Szabo, primarul comunei Agriş.
În prezent, bani încasaţi de către comuna Agriş în cele două luni şi câteva săptămâni de funcţionare a aparatelor, circa 1,2 miliarde de lei vechi sunt blocaţi în contul de trezo