Specialiştii Direcţiei Apelor Someş-Tisa lucrează la elaborarea unui Master Plan pentru executarea unor acumulări care să atenueze viiturile pe râurile unde se produc inundaţii. În urma inundaţiilor care au avut loc în iunie-iulie anul acesta pe valea Căpuşului, specialiştii Direcţiei Apelor Someş-Tisa (DAST) promit să ia măsuri.
„După retragerea apelor, personalul din cadrul formaţiilor de lucru a intervenit pentru îndepărtarea blocajelor de material lemnos de sub podurile din localităţile: Căpuşu Mic, Căpuşu Mare şi Gilău. În momentul actual, muncitorii SGA Cluj refac protecţia de mal din gabioane, în localitatea Căpuşu Mic. Lucrarea hidrotehnică a fost afectată pe o lungime de aproximativ 10 metri”, se arată într-un comunicat al DAST. De asemenea, pe valea Căpuşului, în zona exploatării minieri, se acţionează pentru mărirea albiei râului.
Potrivit lui Mircea Itu, directorul DAST, specialiştii instituţiei lucrează la un Master Plan pentru toată zona administrată, care urmează să fie supus aprobării Administraţiei Naţionale „Apele Române” în toamna acestui an.
„Ne propunem, îndeosebi, execuţia unor acumulări în amonte, care să aibă capacitatea de atenuare a viiturilor, reducând considerabil riscul unor inundaţii. Într-o primă etapă, valoarea estimativă a lucrărilor necesare se ridică la 120 de milioane de euro. Valea Căpuşului este una din zonele pentru care vizăm demararea execuţiei unei astfel de acumulări”, a spus Mircea Itu.