Piata asigurarilor inregistreaza o contractie fara precedent anul acesta. Asigurarile de viata au scazut cu 6% in termeni reali in primul semestru, in timp ce asigurarile generale au avut o crestere marginala de 4%, potrivit datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pe ansamblul pietei de asigurari, cresterea a fost de doar 2,4% in termeni reali, luand in considerare o rata a inflatiei pe primele sase luni de 3,14% potrivit Institutului National de Statistica, pana la un volum de circa 4,67 mld. lei (1,11 mld. euro).
Spre comparatie, in anii trecuti cresterea reala a pietei asigurarilor a fost de peste 15%.
Doar asigurarile de raspundere civila auto, care sunt obligatorii, au mai tinut piata deasupra nivelului zero. Politele RCA au crescut cu 14,41% in primul semestru din acest an, in timp ce politele Casco au scazut cu 2,11% in termeni reali, asigurarile de viata traditionale au scazut cu 5,12%, iar asigurarile de viata unit-linked au scazut cu 8,33%.
Declinul sectorului auto, al industriei in general, al constructiilor se reflecta si in evolutia pietei de asigurari generale, in timp ce somajul, neincrederea in serviciile financiare si nevoia de lichiditate a populatiei au determinat o explozie de rezilieri sau rascumparari de polite de asigurari de viata. Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, apreciaza insa ca in aceste conditii, evolutia pietei de asigurari este una chiar buna.
"Putem spune ca, in conditiile economice actuale si ale dependentei poate prea mari de segmentul de vanzari auto, evolutia pietei romanesti de asigurari in semestrul intai din 2009 este una chiar buna. Experienta ma indreptateste sa cred ca managerii companiilor de asigurare si ai brokerilor deopotriva vor gasi solutii sa dezvolte activitatea si pe alte linii de business", a declarat Toncescu.
Ra