» O comparatie a evolutiei imobiliarelor din SUA, conform indicelui Case-Schiller, surprinde foarte bine exuberanta irationala din ultimii 10 ani.
» Chiar si cu explozia preturilor din ultimul deceniu, o locuinta-standard din SUA era in 2007 de doua ori mai scumpa decat in urma cu peste 100 de ani.
Am preluat evolutia indicelui de pe blogul "Romania Nuda" (http://romanianuda. blogspot.com/2009/07/ predictiile-smeagolii-si-prima-casta.html) referinte la acesta existand din belsug pe "Balonul imobiliar" si pe "Index Imobiliar", doua surse de informatie care ar trebui consultate de toti entuziastii Programului "Prima Casa". Pe scurt, Robert-Schiller a creat un indice care urmarea evolutia pretului unei proprietati-standard in SUA, ajustat cu valoarea inflatiei anuale. Daca in 1890 pretul poate fi exprimat cu valoarea conventionala de 100, observam ca acesta cunoaste ocilatii modeste pana la isteria de la inceputul anilor 2000. Astfel, in timpul primului razboi mondial, indicele scade de la 97 la 65 puncte. Preturile imobilelor nu se prabusesc semnificativ in timpul Marii Depresiuni (balonul speculativ a fost creat atunci mai mult pe bursa), dar au o ascensiune interesanta in timpul celui de-al doilea razboi mondial (de la 70 la 100 de puncte – cu alte cuvinte preturile reveneau la valorile din urma cu peste 50 de ani).
In intervalul 1950-1997, aproape 50 de ani, preturile ajustate cu inflatia se misca intr-un canal foarte ingust, indicele avand valori intre 100 si 120. Din 1997 pana in 2006 are loc o adevarata explozie care duce indicele la 200 de puncte! Cu alte cuvinte, timp de 100 de ani oscilatiile preturilor n-au depasit niciodata 30 de procente in sus sau in jos, dar in zece ani are loc aproape o dublare a preturilor (ajustata cu inflatia, nu uitati acest detaliu!). Cum a fost posibil? Autorii morali sunt presedintele Clinton si