Două dintre cele şase locomotivele exportate ilegal fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria.
Citeşte şi:
Hunedoara: Dosarul „corupţie la muzeu”, amânat pentru absenteism
Hunedoara: VIDEO SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara (Galerie FOTO)
Valoarea celor şase locomotive care fac parte din patrimoniul cultural naţional ajunge la 160.000 de euro. "Unii dintre hunedorenii cercetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată şi într-un alt dosar penal, fiind acuzaţi de exportul ilegal de obiecte de patrimoniu”, a declarat comisarul şef Remus Sabău, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
Locomotive de colecţie
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002 – 2005, locomotivele, care au circulat în judeţ pe tronsoane de cale ferată îngustă, au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o societate comercială din comuna Crişcior (Hunedoara). „Administratorul societăţii, un cetăţean străin (n.r. Georg Hocevar - un austriac pasionat de mocăniţe), a obţinut de Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional. Două dintre locomotivele exportate fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, de la IPJ Hunedoara.
VIDEO: Una dintre locomotivele exportate ilegal a circulat pe tronsonul Brad - Crişcior.
Au mai fost găsite 20 de locomotive
La sediul firmei din Criscior a austriacului au fost efectuate mai multe percheziţii. Cu această ocazie, poliţiştii au găsit alte 20 de locomotive de diferite tipuri şi piese de schimb ale unor astfel de utilaje, ca