Ministerul Sănătăţii a deschis ieri un birou prin care se centralizează locurile din unităţile medicale unde bolnavii ar putea fi internaţi. Sursa: Vlad Stănescu
De astăzi, pacienţii din Bucureşti care vor suna la Salvare nu vor mai fi puşi în situaţia de a se plimba dintr-un spital în altul, în căutarea unui pat liber. Ministerul Sănătăţii a deschis ieri Dispeceratul pentru centralizarea pa turilor libere din spitale.
Prin acest sistem, ambulanţele vor fi dirijate direct către spitalele care dispun de locuri libere pentru internarea pacienţilor pe care îi transportă. „Datorită acestui sistem, va scădea timpul de aşteptare la internare pentru bolnavi”, consideră medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
16 spitale, incluse în sistem
În acest sistem au fost introduse, deocamdată, doar 16 spitale din Capitală. Pe viitor, sistemul va cuprinde şi aşezămintele sociale, întrucât la Salvare se apelează adesea pentru cazurile sociale. „Nu puteam să introducem dintr-o dată 40 de spitale. Ar fi fost prea mult, deocamdată suntem într-o fază-pilot, apoi vom dezvolta softul”, a precizat Raed Arafat.
Un simplu click cu mouse-ul le arată medicilor numărul de locuri libere din spitalele învecinate. Astfel, dacă un pacient ajunge cu Salvarea la Spitalul „Sf. Ioan”, din Capitală, iar acolo nu vor mai fi paturi libere, medicii vor afla în câteva secunde dacă pacientul poate fi transportat la cel mai apropiat spital de urgenţă, de exemplu la „Bagdasar-Arseni”, aflat tot în zona Berceni.
„Până acum mergeam pe principiul «doi pacienţi într-un pat»”, povesteşte unul dintre medicii de la SMURD. Sistemul foloseşte principiul culorilor. Astfel, roşu înseamnă că toate locurile sunt ocupate, albastru că mai sunt între 1 şi 5 locuri libere, iar verde că sunt peste 5 locuri. Softul le permite ech