Fostul ministru al tineretului a măsluit contractele în afacerea „2 Mai” ca să pară legale şi a ordonat ştergerea din computere a datelor incriminatorii. Sursa: Codrin Prisecaru
În timp ce afişa public interesul pentru aflarea adevărului în afacerea „2 Mai”, Monica Iacob Ridzi avea două preocupări majore la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS): schimba acte pentru a acoperi ilegalităţile din contracte şi ordona ştergerea urmelor din computere. Indiciile în acest sens au fost găsite de DNA şi menţionate în scrisoarea trimisă ieri de procurorul general, Codruţa Kovesi, Camerei Deputaţilor pentru a cere avizarea începerii urmăririi penale în cazul „Ridzi”.
Înainte ca dosarul să ajungă la parlament, PDL aranja deja, neoficial, varianta descotorosirii de problemele lui Ridzi cu justiţia prin suspendarea ei din partid. Decizia ar urma să fie luată luni, în Biroul Permanent Naţional (BPN).
Lista acuzaţiilor
Patru sunt capetele de acuzare cu care procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, s-a prezentat la Parchetul General pentru formalităţile de începere a urmăririi penale. Riscul maxim la care se expune Ridzi, dacă dosarul său va ajunge în instanţă, ar fi închisoarea de la 3 la 12 ani.
Fostul ministru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic cu încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la ştergere de date informatice fără drept. Indiciile strânse de pro cu rori arată că „împreună cu alţi func - ţionari din minister, a jutaţi şi de ad mi nis tratorii a două firme private (Artisan şi Mark - n.r.)”, Ridzi „a prejudiciat bugetul” prin contracte atribuite ilegal.
„Există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achi