De obicei sunt reticent in a citi carti „japoneze" scrie de alti autori decât japonezii...
Prin 2006, pe când lucram la o editura, mi-au cazut sub ochi câteva referinte la o trilogie („Legendele clanului Otori") scrisa de Lian Hearn, care m-au facut tare curios. Din pacate, drepturile de publicare pentru România fusesera deja achizitionate de o alta editura. Am ramas doar cu bucuria ca, oricum, cartile vor aparea pâna la urma si la noi.
La Bookfest 2009 fanii F & SF au avut ocazia sa vada primul volum, Sa nu trezesti podeaua-privighetoare, intr-o editie minunata (ca tot ce iese de sub tipar si poarta marca Leda sau Corint), in traducerea Lidiei Gradinaru.
Lian Hearn este pseudonimul lui Gillian Rubinstein, nascuta in 1942 in Anglia si stabilita in 1973 in Australia. A scris carti pentru adolescenti, piese de teatru, iar in 2002 a publicat, subpseudonimul Lian Hearn, primul volum din „Legendele clanului Otori", Sa nu trezesti podeaua-privighetoare (Across the Nightingale Floor). Urmatoarele volume ale trilogiei au fost publicate in 2003 (Grass for His Pillow) si 2004 (Brilliance of the Moon), ambele nominalizate la premiile Aurealis. Inte timp, trilogia s-a imbogatit cu inca doua titluri, The Harsh Cry of the Heron (2006) si Heaven's Net is Wide (2007 – câstigator al premiului Aurealis in 2008), iar „Grass for His Pillow" si „Brilliance of the Moon" au devenit la rândul lor serii din care au aparut câte doua volume.
Cartile din seria „Legendele clanului Otori" au fost publicate pâna in prezent in 36 de tari.
De unde acest succes al unor carti care nu au luat cu asalt marile premii fantasy ale lumii?
Parcurgând acest prim volum aparut la Leda, cititorul poate intelege de ce mii si mii de fani din toata lumea au cumparat cartile. Mai poate intelege si ca premiile nu pot recompensa chiar tot ce este bun sau placut de cititori.
In p