Un colonel de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), Secţia Cluj, este judecat de Tribunalul Militar Cluj pentru dezertare, fiind acuzat că nu s-a mai prezentat la serviciu din august 2008. Sursa: Mihai Șoica SRI şi colonelul Ioan Handrea, fost adjunct al şefului instituţiei, se războiesc din 2006, când 146 de ofiţeri, care înainte de 1989 au activat la Securitate, au fost trecuţi în rezervă.
Colonelul Ioan Handrea, care este ofiţer din anul 1987, nu a fost de acord cu această decizie şi a câştigat mai multe procese împotriva SRI-ului, sentinţele fiind foarte clare: ofiţerul trebuie reangajat pe funcţia deţinută anterior demiterii, adică adjunctul şefului SRI Cluj.
SRI spune că Handrea este activ şi că a pus în aplicare sentinţa înainte ca această să devină irevocabilă şi anume în data de 24 iulie 2008 şi l-a somat pe colonelul Handrea să se prezinte la serviciu. În replică, ofiţerul se apără şi spune că este pensionar, dar că nu mai primeşte pensia pentru că a fost oprită la cererea SRI.
„Eu am făcut recurs şi recursul suspendă executarea şi nu mă puteam duce la serviciu pentru că totul făcea parte dintr-un plan orchestrat de prim adjunctul directorului SRI, Lucian Coldea şi şeful SRI Cluj, colonelul Gheorghe Oltean. Au înfiinţat o funcţie de adjunct pe care au desfinţată după cinci zile. Nu puteam fi de acord cu acest lucru. Doar au mimat respectarea deciziei judecătorească”, a spus colonelul Ioan Handrea.
Procurorii militari i-au dat dreptate
Pentru că Handrea nu s-a prezentat la serviciu, colonelul Gheorghe Oltean, şeful SRI Cluj, a înaintat o plângere penală pentru dezertare. Procurorii militari au ajuns la concluzia că Handrea nu a dezertat deoarece nu a fost angajat niciodată în realitate la SRI, aşa după cum stabileşte sentinţa. Recursul formulat de SRI s-a judecat la Tribunalul Milit