Numai patru primării au depus proiecte în prima săptămână a programului. Reprezentanţii firmelor furnizoare de sisteme de energie alternativă spun că unul dintre motive ar fi procedurile prea complicate pe care instituţiile trebuie să le îndeplinească. Prin programul „Casa Verde“, statul, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), subvenţionează montarea de panouri solare, turbine eoliene sau pompe geotermale.
Beneficiarii programului sunt cu prioritate instituţiile publice, şcolile, spitalele, căminele de bătrâni şi asociaţiile de proprietari.
Bugetul pentru acest program, în 2009, este de 310 milioane de lei, sumă eşalonată în două etape. Pentru prima sesiune, ce a început săptămâna trecută şi se va încheia în ultima zi a acestei luni, alocarea financiară este de 150 de milioane de lei. Pentru cea de-a doua sesiune, ce se va desfăşura între 1 şi 15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei.
Studii de fezabilitate, complicate
Alina Clonţ, purtătorul de cuvânt al AFM, ne-a spus că după prima săptămână de la începerea programului, patru primării au depus dosare pentru înscrierea în programul „Casa Verde“. Din rândul şcolilor, al spitalelor, al căminelor de bătrâni şi al asociaţiilor de proprietari nu a fost depus niciun proiect.
Reprezentantul AFM a adăugat că în ceea ce priveşte depunerea de proiecte în cea de-a doua săptămână a primei sesiuni de finanţare nu se pot face pronosticuri, deoarece totul depinde de cei cărora le este destinat acest program.
Pe de altă parte, Claudia Langă, reprezentant al unei firme furnizoare de sisteme pentru producerea energiei regenerabile, spune că unul dintre motivele pentru care primăriile şi celelalte tipuri de instituţii nu depun proiecte ţine de procedurile prea complicate impuse de autorităţi.
„Reprezentanţii primăriil