Plata datoriilor externe si monedele tarilor din Europa de Est ar putea fi in pericol, in ciuda unui trimestru doi foarte bun, avand in vedere ca investitorii nu au curaj sa se intoarca pe aceste piete.
Desi coroana ceha si lira turceasca au ajuns la nivelul maxim inregistrat in acest an, iar zlotul polonez si forintul ungar sunt, de asemenea, in crestere, iar investitorii sunt din ce in ce mai increzatori in privinta redresarii economice, activele de pe pietele emergente sunt considerate vulnerabile in fata unor probleme la nivel global.
Din aceasta cauza, putini investitori sunt dispusi sa parieze pe afaceri in regiune, amanand injectarea de capital.
Pe de alta parte, cresterile din ultima perioada palesc in fata maximelor atinse anul trecut, dar, totusi, marcheaza o redresare, dupa un prim trimestru dezastruos pentru regiune.
"Exista multa nesiguranta", explica Jonathan Ashworth, analist in macroeconomie la Barclays Wealth, care gestioneaza active evaluate la 145 de mliarde de lire sterline, pentru Wall Street Journal.
Desi se asteapta la o crestere economica globala, ceea ce ar insemna intetirea sprijinului acordat Europei de Est, Ashworth crede ca investitorii nu vor deveni mai optimisti pana cand economiile mari, precum cea a Statelor Unite, nu vor arata semne clare de iesire din criza.
"Economia mondiala este, inca, foarte vulnerabila. Daca ar fi lovita din nou, riscurile din Europa de Est ar fi imense, iar invesitorii ar incepe sa vanda masiv", spune Ashworth.
Acest lucru nu s-a intamplat in ultimul timp, avand in vedere ca, in ultimele cinci luni, cele mai importante monede din regiune s-au apreciat cu aproximativ 13 procente, in raport cu euro.
Primele semne ale apetitului pentru risc
Costurile pentru asigurarile impotriva falimentului national au scaz