Odată cu depăşirea crizei, cererea de pe piaţa din China ia avânt. Alocarea de fonduri uriaşe de către guvernul chinez pentru relansarea economică reprezintă o gură de oxigen pentru marile companii americane. Revenirea la o creştere de 7,9% după primul semestru din acest an a făcut ca piaţa chineză să absoarbă în volume mari aproape orice bunuri, de la computere la utilaje de construcţii. Deşi termenul de raportare a rezultatelor financiare este încă departe, multe companii cu sediul în SUA au anunţat deja creşterea comenzilor, printre care Intel, Caterpillar, Coca-Cola, Alcoa, Altera, Cummins.
Livrările pe piaţa chineză nu sunt la acelaşi nivel ca anul trecut, însă scăderea comenzilor este mai mică decât pe restul principalelor pieţe. Este cazul producătorului de motoare Diesel, Cummins, care va raporta diminuarea cifrei de afaceri în China, dar declinul va fi mult mai mic decât cel înregistrat la nivel global.
Alte companii, precum United Techologies, cel mai mare producător de ascensoare şi aparate de aer condiţionat din lume, se aşteaptă la rezultate mai bune pe piaţa chineză în cel de-al doilea semestru.
Politica Beijingului a fost mai agresivă
„China a depăşit criza“, a declarat Greg Hayes, directorul financiar al United Technologies, când a anunţat rezultate mai slabe pe trimestrul al doilea. „Pe măsură ce investiţiile străine directe cresc şi încep să apară efectele sprijinului acordat economiei, suntem optimişti în privinţa rezultatelor pe care le vor înregistra Otis (producător de ascensoare) şi Carrier (producător de aparate de aer condiţionat) în China“, a spus Hayes.
Raportat la dimensiunea Produsului Intern Brut al Chinei (4.000 de miliarde de dolari) sprijinul financiar de 500 de miliarde de dolari reprezintă mult mai mult decât cele 800 de miliarde injectate de administraţia de la