În Arad a mai rămas un singur loc de unde se pot achiziţiona tablouri sau alte obiecte vechi de artă. Arta veritabilă a rămas doar pentru cunoscători, pierzând teren serios în faţa kitschurilor. Ieftine, dar fără valoare, acestea au făcut ca antichităţile să devină un lux. Un cuvânt greu l-a avut şi criza economică, oamenii care-şi doresc să aibă obiecte de valoare spunând că eforturile pentru achiziţii sunt tot mai greu de făcut.
„Pe vremuri, magazinele de antichităţi erau luate cu asalt. Găseai de toate, de la piese de mobilier de calitate la bijuterii sau obiecte care îţi trezeau nostalgii. Azi, marfa e puţină şi tot mai scumpă”, a spus Codrin Moş, colecţionar de sfeşnice. În Arad, mai există un singur magazin de antichităţi, situat alături de o consignaţie, cealaltă variantă costituind-o clasicul „Obor”. Acolo, printre hainele şi pantofii uzaţi, se mai descoperă câte un tablou vechi, bijuterii sau arme decorative.
Există varianta on-line
Rămaşi fără prea multe oportunităţi, arădenii amatori de antichităţi au apelat la Internet. Mai multe site-uri specializate sunt disponibile, majoritatea oferind varianta licitaţiei pentru un obiect sau altul. „Totuşi, nu e prea convenabil, pentru că e preferabil să vezi cu ochii tăi pe ce dai banii, mai ales dacă e vorba de o sumă bună. Aici trebuie acţionat cu maximă atenţie”, a menţionat Călin Constantin, colecţionar de tablouri.
Colecţionarii nu prea vând
De asemenea, o altă variantă rămân colecţiile pasionaţilor de obiecte vechi şi valoaroase, care, însă, se despart greu de produsele pe care le-au adunat cu multă trudă. Mariana Mic are o colecţie de obiecte vechi pe care le-a adunat de 20 de ani. „Le-am cumpărat de la persoane care au dat anunţuri în ziar şi le vând numai celor pe care îi văd oameni serioşi. Sunt mulţi arădeni care au rude sau prieteni