Presedintele a incercat joi sa-si demonstreze mentinerea intregului atasament pentru reforma in Educatie. Un demers absolut necesar, salutar, dupa propriile declaratii uluitoare din ultima vreme.
Pacat ca inteles sa-l transforme intr-o noua ocazie de a-i trage de urechi pe ziaristi, tocmai pe "netonomati" adica cei care altadata, apreciaza tot domnia sa, gandeau corect, adica ii recunoasteau meritele.
Fericita va fi ziua in care Traian Basescu va intelege ca poate fi criticat in mod onest si argumentat, fara intentii ascunse, exact in numele acelor principii pentru care a fost sustinut. Fericita va fi ziua cand presedintele va intelege ca unica masura este proba esentiala a corectitudinii.
Asadar, presedintele ne asigura ca gandeste cu totul diferit de ceea ce gandesc ca gandeste cei care gandesc, dupa propria lor mentalitate, ca el ar gandi impotriva reformei in educatie.
Mai simplu, presedintele i-a combatut pe cei care au considerat, dupa afirmatiile sale de marti, ca s-ar fi dezis de reforma in educatie. Printre acestia ma numar.
Ce a spus si ce n-a spus presedintele
"As vrea sa fie foarte clar ca, atunci cand am spus nu Spiru este problema, ci reforma, nu am aparat Spiru Haret. Afirmatia mea a fost ca reforma trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Cat timp sistemul ramane nereformat, nu vom rezolva problema calitatii educatiei. Rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii educatiei".
Ar fi fost foarte bine ca declaratia de marti a presedintelui sa fi sunat asa. Dar a sunt cu totul si cu totul altfel. Iata ce spunea presedintele atunci: "In momentul de fata este un blocaj pe doua paliere, este o lupta intre cei care vor sa diminueze invatamantul privat pentru ca painea si cutitul se afla in mana celor de la stat, sindicate si oameni pol