» Cantitatile necesare de vaccin impotriva gripei porcine nu vor fi suficiente in Romania, intr-o prima etapa, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o serie de prioritati la vaccinare – personalul sanitar, femeile gravide, copiii cu probleme si abia in cele din urma adultii sanatosi.
» Medicii admit ca multi romani ar putea contracta boala in lunile urmatoare, imunizandu-se astfel natural, fara vaccin.
In Romania, autoritatile sanitare se antreneaza in tacere impotriva pandemiei de A/H1N1, desi numarul contaminatilor creste. Vaccinarea a 35% din populatie ar putea incepe abia in noiembrie, insa cantitatile de antivirale nu vor fi suficiente pentru a vaccina toata lumea dintr-o data. Dr. Victor Olsavszky, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Romania, ne spune ca inceperea vaccinarii in noiembrie nu este tardiva: "Daca se mentine aceasta virulenta a virusului, nu ne asteptam la schimbari deosebite". Oficialul OMS apreciaza ca, intr-o prima etapa, cantitatile necesare de vaccin nu vor fi suficiente, deoarece acesta va incepe sa fie produs abia din septembrie. "OMS recomanda o serie de prioritati la vaccinare: personalul sanitar, femeile gravide, copiii cu probleme si apoi adultii sanatosi", spune Olsavszky.
Dr. Cristian Sever Oana, din conducerea Asociatiei Medicilor de Familie, apreciaza, la randul sau, ca "vaccinarea ar trebui sa vizeze in primul rand persoanele care lucreaza cu publicul, si anume cadrele medicale, functionarii, profesorii, vanzatorii din hipermarketuri, soferii de autobuze, casierii si controlorii CFR, precum si actorii din teatre care sustin reprezentatii cu sute de persoane in public". Medicii admit ca multi romani ar putea contracta boala, imunizandu-se astfel natural, fara vaccin. "Un anumit procent din populatie va face boala si va dezvolta anticorpi specifici. La acest