Trei spectacole excepţionale de la Festivalul „Wagner” de la Bayreuth vor fi transmise în direct de Radio România Muzical.
A asculta spectacole în direct din prestigiosul Festival de la Bayreuth la Radio România Muzical a devenit deja o tradiţie care a depăşit graniţa unui deceniu. De altfel, pentru mulţi melomani, a asculta la radio ceea ce se întâmplă la Bayreuth este unica şansă de a participa într-un fel la acest festival la care biletele se rezervă cu 10 ani înainte.
Spectacolele transmise în direct de Radio România Muzical şi preluate şi de Radio România Cultural vor fi:
25 iulie, ora 16.50 – „Tristan şi Isolda”26 iulie, ora 16.50 – „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”2 august, ora 16.50 – „Parsifal”.
La rândul lor, spectacolele din tetralogia „Inelul Nibelungilor” vor fi înregistrate şi retransmise în luna august, în fiecare duminică, de la ora 19.00.
Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în anul 1876 de însuşi Richard Wagner, care îşi dorea ca prin acest festival să realizeze un tip de spectacole capabile să pună în lumină viziunea sa asupra dramei muzicale ca expresie şi catalizator al energiilor de sorginte mitică, cu transpunere însă în contemporaneitatea sa imediată. Ideile lui Wagner nu au găsit ecou în rândul spectatorilor anului 1876 şi prima ediţie a festivalului de la Bayreuth s-a dovedit a fi un răsunător eşec, inclusiv financiar.
Istoria festivalului nu a fost scutită de frământări, unele venite din zona ideologică. Festivalul Wagner de la Bayreuth a rezistat însă tuturor acestor furtuni, prin grija şi dedicarea totală a membrilor familiei Wagner. Imediat după cel de-al doilea război mondial, nepoţii lui Richard Wagner, Wieland şi Wolfgang Wagner, au preluat organizarea festivalului şi au reuşit să impună o nouă faţă a festivalului de la Bayreuth.
Ediţia de anul acesta este