Curtea de Apel Bucureşti a menţinut dispoziţiile date de Tribunalul Bucureşti în cazul Ideea Europeană - Adevărul Holding, care cereau suspendarea oricărui act de distribuţie şi difuzare a volumelor 1 şi 2 din "Memorii" de Lev Tolstoi, în traducerea lui Ghenadi Strungar, apărute la editura Adevărul.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB), dată pe 14 iulie, este irevocabilă. Tribunalul Bucureşti a admis, pe 17 februarie, în parte, cererea Fundaţiei Culturale Ideea Europeană şi a decis suspendarea oricărui act de distribuţie şi difuzare a volumelor 1 şi 2 din "Memorii", de Lev Tolstoi, în traducerea lui Ghenadi Strungar, apărute la editura Adevărul Holding, până la o soluţionare irevocabilă a litigiului. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de retragere a volumelor de pe piaţă.
"Cel mai mare jaf"
Conflictul care opune Ideea Europeană şi Editura Adevărul Holding se referă la apariţia, în colecţia „Opere Complete - Tolstoi“ a celor de la Adevărul, a unui aşa-zis volum de „Memorii“ tolstoiene, în realitate o reproducere a ediţiei „Jurnalului“ marelui scriitor, realizată în română de renumitul cuplu de intelectuali Janina şi Ion Ianoşi. Editura Ideea Europeană a susţinut că ceea ce a făcut Adevărul Holding este „cel mai mare jaf din istoria literaturii române“.
Conform celor semnalate de Fundaţia Culturală Ideea Europeană (FCIE), un reprezentant al holdingului Adevărul a luat legătura telefonic cu Janina Ianoşi, propunându-i reeditarea traducerii făcute de ea „Jurnalului“, în preconizatele „Opere Complete - Tolstoi“ de la Adevărul. Janina Inaoşi i-a explicat persoanei că, în prezent, copyrightul se află la Ideea Europeană, care a scris ediţia din 2005, în consecinţă să se adreseze la FCIE.
Contrar uzanţelor elementare, „Memoriile“ de la Adevărul nu indică nicăieri nicio sursă după care s-a făcut