Europa emergentă ar putea să nu mai înregistreze creşterea economică şi investiţiile record înregistrate înaintea crizei, a spus preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, transmite Reuters.
Oficialul a avertizat în legătură cu subestimarea gravităţii crizei, în contextul în care se aşteaptă la noi probleme ce vor afecta recuperarea economică. Mirow a subliniat că o creştere accentuată a creditelor neperfomante şi posibila intrare în incapacitate de plată a marilor companii reprezintă motive de îngrijorare privind regiunea. Acesta a spus că statele din regiune ar trebui să se concentreze asupra unei creşteri sustenabile şi de durată, după ce criza se va încheia. De asemenea, şeful BERD estimează că finanţarea din partea băncii se va menţine la un nivel ridicat.
Economiile statelor din Europa Centrală şi de Est vor scădea cu 5% în 2009, iar cele din fostul spaţiu sovietic cu 5,8%, estimează FMI. BERD mizează pe o scădere între 4% şi 15% a economiilor României, Rusiei, Turciei şi Ucrainei.
"Deşi o criză bancară sistemică a fost evitată în regiune, capitalizarea adecvată a sistemului bancar rămâne un obiectiv principal", a spus Mirow. Înfiinţată în 1991 la sfârşitul Războiului Rece, pentru a ajuta fostele ţări comuniste să se adapteze la pieţele libere, BERD a anunţat că va cheltui suma record de 7 miliarde euro în acest an, în investiţii în regiunea în care operează, pentru a combate cea mai gravă criză financiară de la căderea de acum 20 de ani a Zidului Berlinului.
Avertismentul BERD vine în contextul în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a urcat în iunie estimările privind evoluţia economiilor celor 30 de state membre, pentru prima dată în ultimii doi ani, în contextul unor semne de revenire în SUA.
Astfel, economia zonei OCDE va scădea cu 4,1% în 2009 şi ar trebui