Spitalul Judeţean de Urgenţă a înregistrat 6 cazuri de otrăvire cu ciuperci, în ultima săptămână. Numărul pacienţilor cu această afecţiune este foarte mare, având în vedere că numărul celor intoxicaţi sau otrăviţi cu ciuperci este de regulă 0. Cauza numărului mare de pacienţi cu acest gen de probleme o reprezintă neatenţia şi neştiinţa la culesul ciupercilor şi prepararea lor. Tot mai mulţi târgovişteni aleg să îşi procure ciupercile din pădurile din apropierea oraşului. Fie că le culeg ei înşişi, fie că le cumpără de la culegători, aceştia se expun unui pericol foarte mare. „Ciupercile au suferit mutaţii datorită schimbărilor climatice şi diminuării stratului de ozon. Astfel, nici ciupercile care par sănătoase nu mai sunt atât de sigure”, a declarat Silviu Gotea, directorul Serviciului de Ambulanţă Târgovişte.
Ciuperci luate din pădure
Nea Ion este internat în spital de 3 zile. El a fost, împreună cu familia lui, la sfârşitul săptămânii trecute, la pădure. Aici au găsit ciuperci. Au cules câteva kilograme bune şi apoi s-au dus acasă. Le-au gătit şi, din fericire, primul care a mâncat a fost capul familiei. „Mi s-a părut ceva în neregulă. Parcă gustul era diferit. Am mai luat câteva înghiţituri şi apoi m-am oprit. Le-am zis alor mei să nu mănânce deocamdată, să vadă cum mă simt eu, dar asta le-am zis doar în glumă. Nici nu mă aşteptam să păţesc ceva”, spune nea Ion, acum de pe patul spitalului.
Soţia sa, Maria, regretă acum că nu a încercat ciupercile. „Mama punea o verighetă, agăţată de o aţă, şi o scufunda în fiertură. Dacă verigheta se înegrea, ciupercile nu erau bune. Eu nu am făcut testul ăsta”, declară femeia.
Simptome groaznice
Nea Ion povesteşte că în primă fază nu s-a simţit rău deloc. „Nu am avut nimic. Mai pe seară m-a luat cu dureri de stomac, am fost la toaletă de multe ori, iar ap