Părinţii cu probleme sociale vor învăţa de la psihologi specializaţi cum să-şi educe copiii. Agenţia Naţională Antidrog demarează un proiect de instruire a părinţilor din zona de risc. În această dimineaţă, la Hotelul Padiş din Băile Felix, a început primul seminar din proiectul „Eu şi copilul meu”, care se adresează părinţilor care au copii de clasele a V-a şi a VI-a.
„Azi şi mâine are loc primul seminar de instruire a psihologilor care vor lucra cu părinţii, în anul şcolar 2009-2010”, spune subinspectorul Georgeta Popescu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare, şi Consiliere Antidrog Bihor. Proiectul va fi implementat în judeţele Bihor, Constanţa şi Ilfov şi este realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În prima etapă, în fiecare judeţ sunt instruiţi câte 30 de psihologi şcolari, care predau la gimnaziu, grupul ţintă al proiectului fiind preadolescenţii cu vârste între 11 şi 13 ani.
„La seminar participă psihologi din Oradea, dar şi din zonele Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta. Luna viitoare vor participa la al doilea seminar tematic, iar din semestrul întâi al anului şcolar vor începe lucrul cu părinţii”, spune Georgeta Popescu.
Părinţii au nevoie de şcoală
Pe parcursul anului şcolar părinţii vor învăţa cum să comunice cu copiii lor, cum să rezolve conflictele şi divergenţele inerente la această vârstă. „Am selectat părinţi din zona de risc social, care au probleme de raportare la propriii copii, precum şi pe părinţii copiilor care prezintă probleme de adaptare, care au avut un randament şcolar scăzut sau care au probleme de comportament, dar nu necesită intervenţie terapeutică”, spune subinspectorul.
Copiii din aceste categorii sunt potenţiali consumatori de tutun, alcool şi droguri. Psihologii vor încerca să îi înveţe să se raporteze la copiii lor, astfel încât aceştia să nu cadă