Cântă şi să participă la emisiuni de folclor de la vârsta de patru ani, iar ulterior, a reuşit să adune o impresionantă colecţie de piese vestimentare specifice zonei vâlcene.
Luiza este o fetiţă simpatică, dulce şi foarte serioasă. Îi pac lucrurile bine făcute şi documentate, iar oamenii din preajma ei spun că uneori este prea matură pentru vârsta ei. Pasiunea pentru obiectele vechi, tradiţionale şi pentru costumele populare a început cu câţiva ani în urmă.„Mie îmi plăcea foarte mult muzica populară, iar mami a decis să merg la emisiunea lui Dumitru Miuţă de la Televiziunea Vâlcea 1 pentru a putea intra în contact cu această lume. Câţiva ani de zile, am luat parte la mai multe emisiuni de folclor şi am mers la concerte şi festivaluri de muzică populară românească”, povesteşte Luiza. Aşa a început şi pasiunea micuţei pentru obiectele vestimentare tradiţionale. „Trebuia să mă îmbrac în costum popular şi cum nu aveam unul, am fost nevoite, mami şi cu mine, să mergem la ţară, pe la cunoştiinţe, ca să facem rost. Câteva luni de zile am mers prin mai multe localităţi din judeţ. Pe majoritatea bătrânelor care ne ieşeau în cale, le întrebam dacă nu cumva au pe acasă păstrate costume populare olteneşti”, mai spune fetiţa.
Cele mai valoroase obiecte din colecţie, o ie şi o maramă
Uşor, uşor Luiza s-a ataşat de vechiul port popular românesc şi a ajuns să îndrăgească iile, fustele, şoarţele şi betele. „Cele mai vechi obiecte vestimentare pe care am reuşit să le colecţionez până acum, sunt o maramă cusută cu fir de boragic şi o ie, care au peste o sută de ani. Sunt în perfectă stare şi arată foarte frumos. Le-am purtat de câteva ori, la unele festivaluri folclorice la care am participat”, mai spune micuţa Luiza. Fetiţa este un elev model, de nota zece la toate materiile, un copil conştiincios şi muncitor căreia îi pac foarte mult limbile str