Autoritatea Naţională de Transplant (ANT) a oprit temporar activitatea la Centrul de fertilizare in vitro de la Maternitatea Bega.
Lipsa filtrelor de aer şi a aparatelor de ozonificare sunt motivele care au dus la suspendarea fertilizărilor in vitro la Clinica de Obstetrică-Ginecologie „Bega” din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara. „Autoritatea Naţională de Transplant a constatat că nu sunt satisfăcute condiţiile europene şi a suspendat temporar activitatea centrului”, a declarat doctorul Doru Anastasiu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Bega”. Pentru ca fertilizările in vitro din cadrul clinicii timişorene să fie reluate, este necesară reamenajarea spaţiului şi dotarea lui cu aparatura impusă de ANT.
„Costurile necesare reluării activităţii ar ajunge la 250.000 de euro, dar momentan nu ştim de unde să luăm aceşti bani”, a declarat doctorul Doru Anastasiu. „Acest centru este şansa multor familii de a avea un copil, iar în cadrul lui au fost realizate cu succes câteva mii de fertilizări in vitro”, a adăugat Anastasiu. Centrul de fertilizare in vitro din Timişoara nu a fost singurul suspendat din ţară. Asemenea lui, centre din Bucureşti şi Braşov şi-au oprit, la rândul lor, temporar, activitatea.
Timişoara a fost primul oraş din ţară în care, în 1995, a fost deschis un centru de fertilizare in vitro. Profesorul doctor Ioan Munteanu a realizat prima astfel de procedură, în acelaşi an. Experimentul a avut succes şi, un an mai târziu, a fost adus pe lume Daniel, primul copil care s-a născut datorită acestei metode, în România.
Citeşte şi
Timisoara: Donaţiile private salvează maternitatea
Spital românesc vrea aer de salon unguresc
Scandal pentru analize