Plantele aromatice şi uleiurile esenţiale alungă mirosurile neplăcute şi dezinfectează pielea. Specialiştii în fitoterapie ne recomandă să înlocuim controversatele antiperspirante cu deodorante preparate în casă cu ingrediente din cămară. Cele mai bune antiperspirante sunt cele din plante, arbori sau fructe aromate. În cazul unora se poate folosi întreaga plantă (salvie, cimbru, busuioc), iar în cazul altora se utilizează doar florile şi frunzele (trandafiri, iasomie, lăcrămioare, mentă, busuioc), coaja fructelor (citrice), scoarţa sau chiar mugurii unor arbori (scorţişoară, cuişoare).
Salvia are o aromă persistentă
Din uleiul esenţial de salvie se poate prepara un deodorant persistent şi dezinfectant. Acesta nu este iritant şi păstrează stratul protector de la suprafaţa pielii. În plus, salvia se remarcă pentru efectele ei antiseptice, emoliente şi cicatrizante.
Antiperspirantul se prepară din 20 de picături de ulei esenţial de salvie, trei picături de ulei de portocal sau de busuioc, 100 ml de apă distilată, 4 linguriţe de alcool de 50 de grade. Toate aceste ingrediente se pun la macerat într-o sticlă.
După 10 zile, soluţia se filtrează prin trei straturi de tifon. Deodorantul se pune într-un pulverizator şi se foloseşte după fiecare baie.
Trandafirul catifelează pielea
În trecut se folosea apa de toaletă pe bază de trandafiri, pentru aroma pe care o împrăştia în jurul ei, însă aceasta nu avea efecte dezinfectante.
Prin completarea reţetelor cu alte ingrediente vegetale, antimicrobiene, apa de toaletă se poate transforma într-un deodorant de calitate. Pentru preparare se folosesc 3 linguri de petale de trandafir pentru dulceaţă, 150 ml de apă de trandafir, 3 linguri de frunze de mentă, 5 linguri de alcool de 50 de grade şi 5 cuişoare.
Toate acestea, c