Mai mult de jumatate din primele brute subscrise de companiile de asigurari de pe piata locala in 2008 au fost in Bucuresti, unde s-au incasat peste 1,26 miliarde de euro, potrivit Raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In regiunile nord-vest si centru au fost anul trecut cele mai mari incasari din contractele de asigurare, dupa Bucuresti, incluzand atat asigurarile generale, cat si asigurarile de viata, cu o pondere de peste 8% din totalul la nivel national. La polul opus, zona sud-vest a adus asiguratorilor cele mai mici incasari, de doar 4% din totalul pe tara.
CSA a publicat datele finale pe 2008, care indica o evolutie inca ascendenta a pietei, insa de la inceputul acestui an asiguratorii se confrunta atat cu o reducere a primelor brute subscrise, cat si cu o daunalitate in crestere.
"Datele provizorii pentru semestrul intai din 2009 arata ca piata romaneasca de asigurari se inscrie in tendintele manifestate la nivel global inca din partea a doua a anului 2008 in ceea ce priveste activitatea desubscriere", a declarat in aceasta saptamana Angela Toncescu, presedintele CSA. Daunele platite pentru asigurarile de viata au fost in primele sase luni din acest an de aproape 57 de milioane de euro, aproape cat toate daunele platite pe intreg anul trecut.
In acelasi timp, si daunele platite pentru asigurarile generale au crescut pana la 640 de milioane de euro, in crestere cu 48% (la valoarea in lei).
Constantin Toma, seful Omniasig - pe locul doi in piata asigurarilor generale si pe locul zece in piata asigurarilor de viata, a explicat la un seminar de profil ca s-au luat masuri pentru a reduce daunalitatea, una dintre ele fiind incheierea unei conventii de colaborare cu un furnizor agreat de piese auto. "Stim foarte bine ca service-urile auto practica anumite preturi pentru serviciile despagubite de asigurator si