Tinerii bucureşteni spun că şcoala nu răspunde nevoilor din piaţa muncii, iar principala cerinţă a angajatorilor nu este pregătirea profesională, ci experienţa, se arată într-un studiu realizat de Fundaţia Societatea Civilă pentru Reformă Morală (SCRM). Sursa: Codrin Prisecaru
Circa 76% dintre respondenţi nu au încredere în utilitatea şcolii pentru obţinerea unui job. Impresia le este influenţată şi de interacţiunea pe care tinerii au avut-o cu angajatorii, aceştia menţionând că principala cerinţă a angajatorului este experienţa - 53% dintre tineri au menţionat acest aspect şi numai 34% au vorbit despre necesitatea de a avea studii superioare.
Şomajul mai ridicat la nivelul tinerilor poate fi justificat şi prin faptul că aceştia au declarat în proporţie de 53% că nu ar accepta o slujbă pentru care ar fi supracalificaţi şi subplătiţi. În schimb, tinerii consideră că statul este responsabil „în foarte mare măsură” - 31% sau „în mare măsură” - 44% pentru încadrarea acestora pe piaţa muncii.
Limbile străine şi aspectul fizic, atuuri pentru obţinerea unui job
Cunoaşterea limbilor străine, pregătirea profesională şi competenţele în utilizarea calculatoarelor sunt principalele calităţi pentru găsirea unui job mai bun, consideră tinerii chestionaţi. În plus, ei cred că e importantă ambiţia, capacitatea de a lucra în echipă, educaţia dobândită, dar şi aspectul plăcut.
În vederea obţinerii unui loc de muncă, pentru locuitorii Capitalei e important salariul: 45% mizează pe venit, 33% pe siguranţă şi numai 7% urmăresc în primul rând un mediu de lucru plăcut.
Mirajul Occidentului îi mai stăpâneşte încă pe mulţi bucureşteni: 65% ar pleca peste hotare dacă ar putea obţine un post. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.124 de tineri bucureşteni, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, şi s-a desfă