Aristide Ionescu a trecut prin mâinile torţionarilor de la Piteşti timp de paru ani, trei luni şi 20 de zile. Îşi aminteşte cu exactitate pentru că sunt lucruri pe care niciodată nu le-ar putea uita. A supravieţuit deşi i s-a luat aproape totul. A renăscut şi acum şi-a luat misiunea de a face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a populariza ceea ce s-a întâmplat în această puşcărie. „Aici a fost lucrarea diavolului. A fost răul absolut.”, spune Aristide Ionescu.
Profil
Data şi locul naşterii: 7 decembrie 1921, Comuna Ştefăneşti, Argeş
Studii: Facultatea de Horticultură şi Academia de Înalte Studii Europene ambele la Bucureşti
Experienţă: Liber întreprinzător în domeniul comerţului cu vinuri, muncitor la Vinalcool Ştefăneşti, după 1970 a lucrat la birou, dar fără a i se recunoaşte calificarea.
CV: Conduce Asociaţia „Mmoria”, Filiala Argeş, a publicat mai multe articole în diaspora şi în ţară şi mai multe lucrări printre care cartea „Dacă vine ora H, pe cine putem conta?”
Ce-i place:
Îmi plac tinerii pentru că sunt la curent cu informaţia. Este foarte bine că acum există atţtea posibilităţi de înmagazinare a informaţiei. Îmi plac lucrările istorice sau cărţile cu teme sociale care scot în evidenţă nedreptăţile. Ţara aceasta are nevoie să facă lumină în asemenea chestiuni.
Ce nu-i place:
Că tinerii, deşi sunt foarte informaţi, sunt şi derutaţi, de aceea devin uşor influenţabili. Nu-mi place felul în care este prezentată istoria noastră şi faptul că elevii noştrii sunt ţinuţi departe de nişte realităţi ale istoriei contemporane cum ar fi crimele fostului sistem şi ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989.
Două întrebări:
-Când vom scăpa de complexele sociale şi mai ales când?
Cu certitudine aceste complexe au venit din comunism. Procesul de vindecare va fi mai lung sau mai scurt, în funcţie de c