Dorel Vişan spune că performanţa în sport şi în teatru se face doar cu sacrificii Înainte de a fi actor, a fost profesor de Educaţie fizică la Surduc, în judeţul Sălaj. A implinit în iunie 72 de ani, dar se ţine bine. Secretul? Dorel Vişan face zilnic gimnastică.
Denumirile exerciţiilor de întreţinere, pe care le preda cînd era dascăl, stîrnesc zîmbete ironice: FGMA (Fii Gata pentru Muncă şi Apărare) şi GMA (Gata pentru Muncă şi Apărare). “Este extraordinar să faci sport în lumea asta statică, în lumea asta stresantă, uneori chiar jenantă”, mărturiseşte artistul ce a captivat publicul cu rolurile din “Iacob” sau “Senatorul Melcilor”. I-a iubit pe Maradona şi Pele şi adoră boxul. Nu-i place violenţa de pe stadioanele noastre şi spune că limbajul tribunei e mai trivial decît cel din “Povestea Poveştilor” lui Ion Creangă.
- Ce facem cu sportul, domnule senator?
- Nu prea făceam sport. Ba da, făceam înot. Cu sportul ăsta ce facem? Facem ce facem şi cu ţara. Fiecare sector e influenţat de programul general şi de direcţia în care merge ţara şi ţara, la rîndul ei, este influenţată de fiecare sector în parte. Sportul ar trebui să o ridice prin performanţă, prin campionii noştri care participă la competiţii de mare anvergură. În acelaşi timp, se răsfrîng asupra lor condiţiile de pregătire. Iubesc sportul şi fac sport zilnic.
- Aţi auzit că guvernul vrea să reducă numărul orelor de sport? Dumneavoastră chiuleaţi de la orele de Educaţie fizică?
- Nu, nu. În primul rînd noi nu puteam chiuli pentru că aveam un profesor extraordinar, profesorul Gheorghe Comănaru, care a predat şi la Universitatea din Cluj. L-am avut profesor la Şcoala pedagogică. Aveam acolo o sală de gimnastică extraordinară. Domnul Comănaru iubea foarte mult gimnastica şi nu prea era de acord cu fotbaliştii. Spunea că fotbalul dezvoltă picioarele în detrimentul capului. Eu am făcu