Statul se imprumuta tot mai agresiv de la banci, care prefera acum sa isi plaseze lichiditatile fara risc si chiar la un randament consistent, in conditiile in care in sectorul privat cererea solvabila este tot mai scazuta.
Creditul guvernamental a ajuns la 36,7 miliarde de lei (8,7 mld. euro) in iunie, fiind astfel de peste trei ori mai mare fata de nivelul la care se afla la jumatatea anului trecut.
In schimb, creditul pentru sectorul privat - populatie si comanii - a bifat a cincea luna consecutiva de contractie, in conditiile in care bancile incaseaza rate de la clienti mai mari decat finantarile noi pe care le acorda.
"Este un necesar mare de finantare din partea Guvernului, care trebuie sa acopere deficitul bugetar. Faptul ca raman mai putini bani pentru sectorul privat e doar o latura a problemei. Mare parte din sectorul privat nu mai este bancabil acum, sunt putini clienti care sa mai primeasca finantare", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Incepand de astazi BNR elibereaza bancilor peste 2 miliarde de euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii, suplimentand astfel lichiditatea pietei. Suma se adauga miliardului de euro eliberat prin deciziile precedente de ajustare a rezervelor minime. In plus, din primavara BNR a injectat lei in piata, oferind bancilor credite prin care sa refinanteze achizitiile de titluri de stat.
"Unde gasesti clienti pentru trei miliarde de euro in sectorul privat? Sunt putine companii care mai inregistreaza afaceri in crestere si profit, incat sa aiba capacitate de rambursare. De asemenea, la populatie sunt putine persoane care sa mai aiba capacitate de indatorare si care sa si vrea sa ia un credit", spune Dumitru.
Oamenii de afaceri se plang insa de accesul dificil la finantare, care le sufoca businessul.
Statul nu investeste banii
In goana de