Bucureştiul pare letargic, dar nu doarme cu totul în această vară: e un semn bun când descoperi, după o scurtă despărţire de Capitală, noi puncte pe harta lui culturală.
Cărţi şi terase. Librăria Cărtureşti de pe Magheru s-a extins considerabil, clădirii care a devenit un reper pentru cititorii din Bucureşti adăugându-i-se noi spaţii în care pe lângă cărţi, albume şi Cd-uri, oferta de bază, se găsesc mai nou filme vechi şi noi, obiecte de design interior, papetărie. Printre surprizele extinderii se numără şi terasa Cărtureşti. Vis-a vis de Cărtureşti, trotuarul din faţa cinematografului Patria s-a transformat şi el într-o altă terasă ad-hoc, ce oferă spectatorilor de film ceva mai multe opţiuni decât veşnicul popcorn care se găsea în hol. O terasă umbroasă s-a deschis şi în curtea sediului Uniunii teatrale din România - UNITER, pe strada George Enescu, nr. 2-4, iar aici se găsesc în fiecare zi noi feluri de mâncare.
Cinema. La Muzeul Ţăranului Român, pe Calea Victoriei, a început să funcţioneze în această vară ”Noul cinematograf al Regizorului Român – studioul Horia Bernea”, o nouă sală de cinema, prelungită uneori cu proiecţii în aer liber, în curtea Muzeului, în funcţie şi de vreme. După ce a găzduit o mini-serie TIFF, cu câteva dintre filmele prezentate în premieră de festivalul clujean, această lună îi este dedicată regizorului Nae Caranfil. Intenţiile organizatorilor sunt nobile: ”MŢR îşi propune crearea unui cinematograf de artă în Bucureşti, un cinematograf al publicului cultivat, un spaţiu al artei cinematografice şi al dialogului intelectual. Comitetul de selecţie a filmelor este alcătuit din: Dumitru Budrala, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Radu Mihăileanu, Cătălin Mitulescu, Cristian Mungiu, Radu Munteanu Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Alexandru Solomon. Fiecare regizor va asigura în mod direct şi independent programul unei luni de proiecţie.