Sculptorul Florin Codre creşte peste 200 de cai în patru ferme din Franţa, Germania şi România. Pentru prima dată, un român este pe cale să intre în liga marilor crescători de cai din lume. Numărul 10 al revistei Forbes România, ce apare luni, 27 iulie, descrie povestea unui român care a câştigat milioane de euro din sculptură, pe care le-a investit apoi în creşterea cailor. Florin Codre se plimbă pe gazonul din faţa castelului. A venit în nordul Franţei în 1997, când castelul era în ruină. L-a cumpărat cu o jumătate de milion de dolari de la o familie de ţărani normanzi şi l-a renovat. Pe cele 70 de hectare ale domeniului îşi creşte o parte din cai.
A investit peste patru milioane de euro în ultimele două decenii. Toţi banii câştigaţi din sculptură i-a folosit pentru a-şi împlini visul: să creeze o rasă de cal de sport românesc, cu care să concureze în marile concursuri de sărituri peste obstacole ale lumii.
Acum este pe cale să reuşească. Caii lui, rezultaţi în urma împerecherilor făcute de-a lungul anilor, încep să câştige competiţii internaţionale şi să fie curtaţi de crescători de renume. Iar alţii, tineri, promit să vină din urmă. Hergheliile lui urmează să fie recunoscute oficial de Federaţia Mondială a Crescătorilor de Cai de Sport (WBFSH), ceea ce-l va propulsa în liga profesionistă a crescătorilor de cai din lume.
ARTA SELECŢIEI
La 66 de ani, Codre începe să culeagă roadele unei munci de-o viaţă. A ajuns la nivelul în care nu mai este nevoit să sculpteze pentru a-şi întreţine caii. Concursurile internaţionale şi vânzările de cai pe care le are acum în plan sunt suficiente pentru a-l ajuta să se dezvolte. Dacă mânjii pe care i-a creat sunt atât de reuşiţi precum speră, în următorii trei-patru ani Codre va deveni primul român care va câştiga milioane de euro de pe urma cailor.
Este aproap