Situaţia tot mai îngrijorătoare a încasărilor bugetare, coroborată cu presiunea plăţilor obligatorii, respectiv a salariilor şi a pensiilor, a determiat autorităţile fiscale să împrumute sume din ce în ce mai mari, la termene tot mai mici. Ieşirea din acest blocaj o reprezintă o emisiune de eurobonduri pe un termen cât mai îndelungat, susţin analiştii economici. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Guvernul angajează un credit intern de un miliard de euro pen
Situaţia tot mai îngrijorătoare a încasărilor bugetare, coroborată cu presiunea plăţilor obligatorii, respectiv a salariilor şi a pensiilor, a determiat autorităţile fiscale să împrumute sume din ce în ce mai mari, la termene tot mai mici. Ieşirea din acest blocaj o reprezintă o emisiune de eurobonduri pe un termen cât mai îndelungat, susţin analiştii economici.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Guvernul angajează un credit intern de un miliard de euro pentru a-şi restructura datoria pe termen scurt şi foarte scurt şi a adăugat că împrumutul va fi luat în condiţii mai bune decât ar fi fost pe piaţa internaţională.
Băsescu: „Condiţii bune”
„Guvernul angajează acum un credit intern de un miliard de euro, pentru a-şi restructura datoria pe termen scurt şi foarte scurt, care este extrem de împovărătoare", a spus şeful statului, citat de Mediafax. Traian Băsescu a adăugat că ştie condiţiile în care este luat creditul şi a precizat că acestea sunt avantajoase.
„Condiţiile de angajare a creditului sunt bune, mult mai bune decât dacă Guvernul ar fi ieşit pe piaţa internaţională pentru angajarea unui credit de un miliard”, a menţionat şeful statului.
Creditul guvernamental: creştere cu 232%
Datoria publică totaliza 120,7 miliarde de lei la finele lunii mai, reprezentând 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an, de 531 miliarde de lei