"Exista Occident si Occident. Occidentul unui Goethe, Occidentul unui Nietzsche, Occidentul unui Holderlin inseamna Orientul si Occidentul meu laolalta. Dar Occidentul economic si militar a propovaduit un anumit umanism fals, si, in acest sens, acest tip de umanism ce se bucura de o sustinere economica si militara, nu doar a deformat celelalte tari, dar a si impus o idee falsa asupra culturii si traditiei occidentale. si este si de datoria voastra, a occidentalilor, sa combateti, alaturi de ceilalti, acest gen de fals umanism".
Afirmatia de mai sus ii apartine lui Adunis, unul dintre cei mai mari poeti contemporani de limba araba. Este un fragment dintr-un interviu aparut in excelentul volum coordonat de Constantin von Barloewen: "Cartea cunoasterilor. Conversatii cu marile spirite ale vremurilor noastre." (Ed. ART, 2009, trad. Madalin Rosioru). Din pacate, din ratiuni necunoscute, editia romaneasca a lasat la o parte cateva nume importante precum cardinalul Paul Poupard, Michel Serres ori Raimon Panikkar - una din figurile de geniu ale spiritualitatii contemporane. Gasim totusi interviuri cu cateva personalitati de neignorat: Adunis, Carlos Fuentes, Samuel P. Huntington, Julia Kristeva, Claude Levi-Strauss, Yehudi Menuhin, Amos Oz sau Ilya Prigogine.
Poetul Ali Ahmed Sad’d Esber si-a ales pseudonimul Adunis cu referire la zeul omonim de origine feniciana, simbol al reinnoirii ciclice. Nascut in 1930 in nordul Siriei, dupa o licenta la Universitatea din Damasc, Adunis devine un poet de succes abia dupa ce cauta reinnoirea poeziei arabe contemporane sprijinindu-se nu numai pe trecutul sau fabulos dar si prin deschiderea catre poezia occidentala. Din 1980 Adunis traieste la Paris.
Exista oare in continuare o forma de superbie a Occidentului in relatie cu Orientul? Orientalii sustin ca da – de unde si lupta pentru pastrarea propriei id