Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vrea să o propună pe fosta şefă a instituţiei, Lidia Bărbulescu, la conducerea Curţii Supreme. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Aceasta ar urma să preia „ştafeta”, în toamnă, de la judecătorul Nicolae Popa. Dezvăluirea a fost făcută ieri, în emisiunea „Evenimentele zilei” de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, care a susţinut că a auzit un zvon în acest sens.
Declaraţia lui Macovei vine la doar o zi după ce, în raportul de ţară, experţii Comisiei Europene (CE) au atras atenţia că „numirea, în toamnă, a unui nou preşedinte pentru Curtea Supremă este o ocazie propice pentru a demonstra angajamentul în ceea ce priveşte reforma şi modernizarea sistemului judiciar, precum şi o mai mare transparenţă a acestuia”.
În replică, oficialii CSM au susţinut că „orice afirmaţie pe acest subiect dovedeşte necunoaşterea procedurilor legale, iar Consiliul nu se poate pronunţa în privinţa unei propuneri pe care o va lua ulterior încheierii termenului necesar depunerii candidaturilor pe postul respectiv”. Şi Nicolae Popa, actualul preşedinte al Curţii Supreme, a negat afirmaţiile lui Macovei, declarând că nu s-a pus niciodată în discuţie problema succesorului său la conducerea instituţiei.
Lidia Bărbulescu este vicepreşedinte al Curţii Supreme şi a ocupat timp de un an funcţia de preşedinte al CSM. De numele acesteia s-au legat însă mai multe scandaluri. Unul dintre ele este legat de transferul discutabil al fiicei sale, Alina Bărbulescu, la Direcţia de Integrare Europeană a CSM. Mai mult, presa centrală a arătat că familia care avea grijă de proprietatea din Slatina (judeţul Olt) a familiei Bărbulescu ar fi preluat abuziv casa unei bătrâne.