Litoralul românesc se confruntă, zilele acestea, cu un fenomen de înflorire a algelor de o mare amploare.
Miercuri seară, angajaţii Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral au strâns de pe plaje o cantitate de 200 de tone de alge. Purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton, susţine că înflorirea algală masivă poate determina consumarea oxigenului din apă, fapt care poate duce la un fenomen de mortalitate piscicolă. În ultimele zile, cantitatea de alge apărute în apropierea malului a devenit semnificativă, iar lipsa curenţilor care să aducă algele la mal a făcut dificilă intervenţia utilajelor pe care le deţine DADL. S-a intervenit cu un utilaj specializat care adună algele din larg. Din păcate, susţin reprezentanţii DADL, din cauza fondurilor insuficiente, instituţia nu a putut achiziţiona decât un singur utilaj specializat. Pentru a contracara efectele acestui fenomen, DADL a mărit numărul de utilaje implicate în aceste acţiuni şi de forţe umane. De asemenea, instituţia va interveni în fiecare seară pentru aridica algele depuse pe plaje. Reprezentanţii DADL au ţinut să precizeze că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu este dăunătoare sănătăţii turiştilor.
La baza apariţiei algelor se află eutrofizarea - un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Potrivit specialiştilor, înflorirea algelor şi dezvoltarea plantelor acvatice determină, însă, reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.
Litoralul românesc se confruntă, zilele acestea, cu un fenomen de înflorire a algelor de o mare amploare.
Miercuri seară, angajaţii Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral au strâns de pe plaje o cantitate de 200 de tone de alge. Purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton, susţine că înflorirea algală masivă poate