Administraţia faţă cu literatura
În toate gările mari există, mai nou, un stand de reviste din toată lumea, dintre cele la care, înainte de 1989 nu puteai decât să visezi. Cronicarul a descoperit pe coperta uneia dintre ele, Sciences et avenir, numărul pe iunie/iulie, numele lui Michel Serres, între altele autorul cărţii La légende des anges, aşa că a plătit pe loc preţul destul de piperat, 14 lei. A meritat, pentru că revista e bine scrisă şi pare o îmbinare între cele două tipuri de cunoaştere blagiană, cea care distruge şi cea care sporeşte tainele lumii. Filozoful Michel Serres, membru al Academiei franceze, profesor la Sorbona şi la Stanford, unde a predat cursuri de istoria ştiinţei e de partea... literaturii. Interviul său este pus sub titlul: Ucideţi povestea şi n-o să mai existe ştiinţa. Cităm şi traducem, pentru cititorii noştri, partea cea mai savuroasă din acest interviu.
"Ştiinţa modernă a luat forma poveştii, scrieţi în cea mai recentă carte a dumneavostră, Récits d'humanisme. De ce?
Ştiinţa aspira să fie un sistem coerent. ş...ţ O poveste n-are nimic de-a face cu un sistem. Ascultaţi ce spun însă astăzi oamenii de ştiinţă despre timp, evoluţie, paleontologie... Fac din toate acestea nişte poveşti întrerupte de imprevizibil, aşadar de contingenţă. O poveste conţine neaşteptatul: brusc, soseşte un mesager care anunţă că soţia ta a murit, că victoria de la Termopile a fost câştigată de cutare... Istoriile ştiinţifice sunt şi ele atinse de neaşteptat. Naşterea vieţii pe Pământ era imprevizibilă şi, la fel, ivirea Pământului în Univers şi aşa mai departe...
Spuneţi chiar: Omorâţi povestea, omorâţi literatura, şi tradiţia socio-culturală nu va mai produce nici savanţi, nici ştiinţă.
Avem un Preşedinte care a spus că La Princesse de Cléves e un c... Un şef de stat care crede asta şi care o