Oprirea temporara a productiei la marii consumatori industriali de gaze si criza gazului rusesc au dus la scaderea cu 23% a consumului de gaze in primele sase luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 5,86 miliarde de metri cubi de gaze.
Nivelul consumului de gaze la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an coincide cu cel inregistrat in urma cu mai bine de 20 de ani, cand conductele Transgaz acopereau o arie mult mai scazuta, potrivit operatorului sistemului national de transport al gazelor naturale.
"In primele 6 luni ale anului 2009 a fost inregistrat cel mai mic consum de gaze naturale din ultimii 20-30 de ani. Anterior acestei perioade, consumurile inregistrate in Romania erau mai mici datorita faptului ca sistemul national de transport era mult mai putin extins si nu acoperea decat partial posibilele zone de consum la nivelul tarii, ca si faptului ca industria era mai putin dezvoltata fata de perioada actuala", spun reprezentantii Transgaz.
20 de zile fara gaz rusesc
Doua sunt motivele care au adus Romania in aceasta situatie, spun sursele citate.
"Cantitatea de gaze naturale transportata in primul semestru al anului 2009 s-a redus cu circa 1,8 miliarde de metri cubi fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce echivaleaza cu o reducere de 23%. Cauzele principale au fost sistarea gazelor din import de catre Federatia Rusa pentru o perioada de circa 20 de zile in luna ianuarie si criza economica generalizata la nivel mondial, ale carei efecte se reflecta si in Romania", explica reprezentantii companiei.
Astfel, de la inceputul anului, din cauza conflictului ruso-ucrainean, piata locala, alaturi de alte multe alte piete europene, a fost debransata de la orice molecula de gaz rusesc, consumul national fiind acoperit exclusiv din productia proprie. Ca masuri pentru aceasta situat