Presedintele Traian Basescu si-a expus ieri, intr-una din rarele sale conferinte de presa de la inceputul mandatului, opiniile despre situatia economica, despre criza si orizontul depasirii acesteia, despre raportul Comisiei Europene privind Justitia si despre starea invatamantului, aflat in aceste zile in centrul unui scandal.
Romania nu trebuie sa fie "impovarata" de datorii atunci cand va iesi din criza si va relua cresterea economica, iar obiectivul Guvernului este diminuarea efectelor crizei, considera Traian Basescu.
"Romania nu trebuie sa fie 'impovarata' de datorii la momentul iesirii din criza si reluarea cresterii economice. Romania nu poate iesi singura din criza. Obiectivul Guvernului nu este iesirea din criza, ci diminuarea efectelor acesteia", a spus Basescu in conferinta de presa: "Un program de iesire din criza ar fi atat de scump, incat nu merita, trebuie sa adoptam masuri pentru diminuarea efectelor crizei. Nu suntem nici SUA, nici Germania", a apreciat seful statului.
La sfarsitul lunii mai datoria publica a ajuns la 120,7 mld. lei, in urcare cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nivelul reprezenta 22,7% din PIB.
Ministerul Finantelor Publice a revizuit in crestere nivelul platilor in contul datoriei publice, acesta urmand sa ajunga la sfarsitul anului la aproape 59 mld. lei. In conditiile scaderii incasarilor la buget, Ministerul Fi-nantelor s-a imprumutat agresiv de pe piata locala in acest an.
Trezoreria a atras aproape 50 de miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat.
"Nu sustin taieri masive de salarii"
Intrebat de ZF daca va sustine, eventual, un guvern de tehnocrati asemenea Ungariei care, dupa ce a adoptat aceasta solutie, in urma cu aproape doua luni, a reusit sa redea increderea investitorilor, seful statului a afirmat ca acest lucru nu este o solutie. El a facut aceste