Vremea conservelor (II)
Icre de dovlecei
Ingrediente: Pentru un borcan de 1 l - 1kg dovlecei, 0,5 kg rosii, 300 g ceapa, 200 g morcovi, 100 g ulei, sare dupa gust, o foaie dafin, 3-4 boabe piper negru, 2 cuisoare.
Mod de preparare: Dovleceii se spala, se zvanta si se curata de coaja, daca sunt prea mari. Se taie in bucati si se trec prin masina de tocat. Rosiile, la fel, se toaca. Ceapa se caleste in ulei, taiata cat mai marunt, si cand incepe a se rumeni, se adauga morcovii trecuti prin razatoare. Cand s-a inmuiat si morcovul, se adauga rosiile si se fierb cam 20 de minute. Mai apoi se amesteca in aceasta compozitie dovleceii, se potriveste de sare, se adauga condimente si, eventual, frunze de patrunjel. Se lasa sa mijoteasca in cazanel pana scade, se toarna in borcanele pregatite din timp (pentru siguranta, se mai sterilizeaza borcanele de 0,5 l - 20 minute, cele de 1 l - 30). Se inchid ermetic, se intorc cu capacul in jos si se acopera cu o perna sau plapuma.
Preparatul iese foarte gustos, daca dovleceii se prajesc separat, in rondele, dar procedura e mai migaloasa.
Castraveciori semimurati
Ingrediente: 10 kg de castraveti proaspeti, de preferinta tineri si marunti, 1 kg de telina cu frunze si radacini, 300 g usturoi, 500 g marar uscat (sau verde, dar cu seminte), 6-7 morcovi, frunze de visin, stejar, artar, hrean, 800-850 g sare grunjoasa, foi de dafin, boabe de piper, coriandru, cuisoare, o caldare apa.
Mod de preparare: Castravetii se spala bine si se lasa in apa rece 8 ore. Pe fundul borcanelor de sticla (de 1, 2 sau 3 litri), pregatite din timp, se aseaza spalate si maruntite mararul, telina cu frunze si radacini, usturoiul, morcovii taiati rondele, frunzele de visin (stejar, artar) si hreanul, condimentele si, dupa dorinta, o bucatica de ardei iute. Peste acest strat se aseaza castravetii, s