Medicii susţin că mâncarea gata preparată trebuie eliminată vara din meniu
Ingredientele folosite pentru prepararea shaormei, a cheesburgerilor sau hamburgerilor se pot altera rapid pe timp de caniculă.
În ciuda temperaturilor care depăşesc frecvent, la orele amiezii, 30 de grade Celsius, magazinele de tip fast-food din Botoşani nu duc lipsă de clienţi. Şi asta în ciuda riscului ridicat de a cumpăra mâncăruri alterate. Cozile cele mai mari apar la chioşcurile unde se comercializează kebab sau shaorma. Clienţii nu se arată speriaţi de avertizările medicilor, care recomandă evitarea unor astfel de mese şi consumul de lichide, fructe şi legume.
„Lucrez de la ora şapte şi mi s-a făcut foame. Nu am ce altceva să mănânc aici în zonă, iar cu fructe şi legume nu pot să rezist o zi întreagă. Am încredere că produsele sunt proaspete“, specifică Adrian, angajatul unei bănci. Comercianţii sunt satisfăcuţi. „Vânzările se menţin constante. Oamenii vin la tribunal şi cum stau foarte mult pe holuri, li se face foame“, spune Marina, vânzătoare.
Sunt însă şi botoşăneni care evită astfel de „restaurante“. „Nu mă mai apropii în viaţa mea de fast-food. Anul trecut, în timp ce mă aflam la mare, pe plajă, am mâncat un hot-dog. Am fost nevoită să mă întorc acasă şi să mă internez la spital. Nici soţul meu şi nici copiii nu mai au voie acum să mănânce“, spune Isabela Burduja, administratorul unei firme.
Recomandarea medicilor: evitaţi grăsimile
Căldura şi grăsimile nu fac casă bună, spun medicii care sfătuiesc ca în această perioadă să se renunţe pe cât posibil la mesele copioase şi mai ales la cele bogate în grăsimi. „Oamenii nu trebuie să mănânce foarte mult pe caniculă. După o masă bogată apare senzaţia de somn şi scade tensiunea. De aici şi acele stări de leşin. Populaţia trebuie să bea cât mai multe lichide, de preferinţă