O simplă documentare de rutină a „Evenimentului zilei” a dezgropat, ieri, în numai câteva ore, „pisicile moarte” din curtea Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM). Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
La primele ore ale dimineţii, directorul ANPM Bucureşti, Costel Nedelcu, declarase pentru EVZ că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din oraş sunt în stare de conservare, pentru că nu mai sunt bani pentru înlocuirea pieselor uzate. Practic, înregistrarea noxelor din Bucureşti a fost lăsată de izbelişte.
La momentul discuţiei, nu existau bani în bugetul agenţiei pentru repunerea în funcţiune a staţiilor.
Ministerul Mediului: „Suntem preocupaţi”
Imediat, aparatul birocratic al Ministerului Mediului s-a pus în mişcare. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Dragoş Năcuţă, s-a declarat surprins să afle că staţiile de monitorizare nu funcţionează. Apoi, preocuparea pentru rezolvarea problemei a crescut, din oră-n oră. Pe la prânz, Năcuţă ne declara: „Domnul ministru a înaintat un proiect de hotărâre de guvern, solicitând 500.000 de lei pentru reparaţiile staţiilor de control. Ne-am îngrijit de alimentarea financiară a instalaţi ilor de monitorizare, suntem pre ocupaţi ca acestea să funcţioneze”.
De la 500.000 de lei la 4 milioane, în câteva ore
Între timp, corespondenţii EVZ din ţară transmit că staţiile de monitorizarea a calităţii aerului sunt închise parţial şi la Constanţa şi Iaşi. Motivul era acelaşi: lipsa banilor pentru înlocuirea pieselor uzate.
Surprinzător, Ministerul Mediului revine imediat cu o rectificare, prin vocea aceluiaşi Dragoş Năcuţă: „Ştim şi de celelalte staţii din ţară. De fapt, suma solicitată de la guvern nu este de 500.000 de lei, ci de 4 milioane de lei”.
Staţiile de monitorizare a calităţii aerului înregistrează con centraţiile din