Produsele de pe piețele din Gorj nu sunt întotdeauna la calitatea pe care și-ar dori-o cumpărătorii. Acestea ajung pe piață gata stricate sau ajung să se strice înainte de a fi cumpărate. În piețele agroalimentare vânzătorii se luptă cu căldura infernală și se chinuie să-și atragă clienții cum pot.
Piața Centrală din municipiul Târgu Jiu este cel mai mare loc din care cetățenii încă își fac cumpărăturile de bază, în special atunci când caută produse agroalimentare.
Comercianții au mare bătaie de cap din cauza căldurii, iar spațiile mici în care își desfășoară activitatea îi obligă uneori să depoziteze marfa oriunde. Piețarii care vând legume și fructe sunt cei mai defavorizați având în vedere că scot la vânzare sute de kilograme de produse ce se strică pe mese ori ajung să le ia stricate direct de la producători sau furnizori. „În fiecare zi arunc zeci de kilograme de roșii din cauză că nu am unde să le păstrez sau mă trezesc cu ele gata stricate de când desfac bax-urile“, se plânge Maria Albulescu din Târgu Jiu.
Pe lângă legume și fructe se mai văd la piață cozonaci, pâine, produse de patiserie, conserve, dulciuri, ouă sau sucuri, toate expuse uneori afară la temperaturi ce depășesc 30 de grade. Căldura care topește până și asfaltul contribuie din plin la pierderile pe care sunt nevoiți să le suporte comercianții. Aceștia își expun o parte din marfă pe tarabe, iar ce rămâne o depozitează pe sub mese sau în mașini.
Procentul pierderilor este aproape egal cu cel al câștigurilor pe care vânzătorii îl obțin din comercializarea produselor. „Câștiăm cât să trăim“ spune necăjită o bătrână în timp ce aruncă o plasă de roșii stricate la tomberon. Lângă ea, un bărbat își udă de zor varza, castraveții și ardeii de pe tarabă, cu o sticlă cu apă. Marfa nu se strică numai de la căldură. Piețarii știu că atunci când se aprovizionează cu produse au ghinionul