"Ca sa fie sanatos, omul trebuie sa fie cumpatat"
Otravurile alimentare
- Domnule profesor Ion Brad, sunteti unul din cei mai mari specialisti in biochimie alimentara, multe din studiile dvs. (mai ales cele privind catina) avand rezultate medicale de-a dreptul spectaculoase. In ce masura sanatatea noastra depinde de alimentatie? De ce nu toata hrana noastra este "sanatoasa"?
- Explicatia consta in compozitia biochimica a alimentelor. Fara a intra in obositoare explicatii stiintifice, trebuie sa amintesc faptul ca in hrana noastra folosim alimente care nu au toti metabolitii (vitamine, aminoacizi esentiali etc.). Altele au chiar antimetaboliti naturali sau de sinteza, proveniti din agenti poluanti, des intalniti in agricultura. E bine, de pilda, sa stim ca anumite soiuri de mere au antivitamina C. Soiuri de ovaz demineralizeaza organismul de calciu. Soiuri de spanac, macris sau de tomate au acid oxalic, un demineralizant puternic. Lista poate sa continue de la mustar (cu efect antitiroidian), pana la berea obtinuta in conditii precare, bere ce contine forme de mucegai cancerigen. Prin urmare, luand in discutie numai acest aspect, e limpede ca omul bolnav trebuie sa evite in cunostinta de cauza anumite alimente, pentru a se proteja de complicatii sau agravari.
- Am impresia ca ne otravim cu mana noastra.
- Pe langa un stil de viata neadecvat, se adauga certe otravuri alimentare. Afumaturile, de pilda, sunt sigur cancerigene. Apoi, eliminarea industriala a unor substante folositoare, cum ar fi taratele din paine, rafinarea uleiului si a zaharului, tratarea termica exagerata sau adaosul de substante conservante, toate acestea cer un greu tribut de sanatate.
- Ce trebuie sa stie despre alimente un om sanatos?
- Alimentul este nu numai hrana, ci si medicament preventiv. Ca sa fie sanatos, omul tr