Poliţia informează că, de la începutul anului, 45 de băcăuani au căzut în plasa traficanţilor de persoane.
Tot mai mulţi băcăuani devin victime ale traficului de persoane. Dacă majoritatea femeilor sunt ademenite de traficanţii de carne vie, bărbaţii sunt ţinte uşoare când vine vorba de exploatarea prin muncă. Datele furnizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane sunt alarmante.
Numai în 2008 s-au înregistrat la nivelul întregii ţări 1.240 de victime, iar anul acesta, în evidenţa Inspectoratului General al Poliţiei Române, apar deja 239 de persoane vândute în străinătate. La nivel judeţean, în registrele Centrului Regional Antitrafic există, anul acesta, 45 de persoane exploatate prin muncă, dar şi sexual.
„Majoritatea victimelor sunt femei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care au fost recrutate pentru a oferi servicii sexuale în Italia, Cehia, Maria Britanie şi Olanda”, ne-a explicat Ion Munteanu, subcomisar la Centrul Antitrafic Bacău. Victimele provin din mediul rural şi li s-au promis joburi peste hotare. „Acestea au căzut în plasa lor şi, odată ce au părăsit ţara, au fost vândute unor traficanţi”, a mai spus comisarul.
Campanie cu ecou
în mediul rural
Persoanele care au fost sau sunt victime ale traficului de persoane pot suna gratuit la numărul 0800.800.678 pentru a cere consultanţă din partea Centrului Antitrafic Bacău. Pentru că mai bine de 70% din victime provin din mediul rural, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Asistenţă Socială, Asociaţiei Betania şi jandarmii au iniţiat campania „Omul cu două feţe”, care se adresează în special tinerelor.
„Timp de patru luni vom oganiza acţiuni de informare în toate comunele. Vom merge în şcoli, iar jandarmii vor intensifica controalele în discoteci”, a explicat Valeric