O treime dintre europeni vor lua gripa nouă, iar dacă ţările cu stocuri de medicamente fac presiuni, se pot închide graniţele UE. Sursa: Xinhua
1 /.
Peste 30 la sută dintre europeni se vor îmbolnăvi, iar 15% vor lipsi de la locul de muncă atunci când pandemia de gripă cu virusul A/ H1N1 va atinge vârful, estimează Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (CECBT).
Ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că virusul gripal A/H1N1 s-a extins pe aproape toată planeta şi a omorât peste 900 de oameni. Şcolile ar trebui închise pentru două-trei luni, iar măsura extremă luată în calcul prevede închiderea graniţelor.
CECBT a elaborat un ghid care cuprinde măsurile ce ar putea reduce impactul pandemiei în Europa. Documentul ia în calcul şi varianta închiderii graniţelor Uni unii Europene şi chiar a unor ţări din interiorul UE.
„Eficienţa închiderii graniţelor e minimă dacă închiderea nu e completă şi rapid implementată, iar costurile directe sunt imense. Totuşi, sunt circumstanţe care ar justifica o astfel de măsură. Spre exemplu, dacă există presiuni din partea unei ţări care deţine medicamente antivirale şi alte servicii, din partea altor ţări vecine cu mai puţine stocuri. Ar putea fi cazul mai ales cu ţările care au graniţe la limitele UE, însă s-ar putea aplica şi în interiorul ţărilor din Uniunea Europeană”, se arată în ghidul care trece în revistă măsurile ce pot reduce pandemia în Europa.
OMS nu este de acord
Ideea nu este agreată de OMS. „În funcţie de evoluţia situaţiei, se are în vedere închiderea şcolilor, însă OMS nu recomandă şi închiderea graniţelor, mai ales în condiţiile actualei crize economice. De altfel, nici măsurile care se iau acum în Europa, de control la graniţă pentru limitarea răspândirii bo lii, nu sunt considerate eficiente de către OMS”, ţ