Aspiranţii la programul guvernamental iau cu asalt apartamentele vechi, dar şi pe cele noi. De la jumătatea lui iunie, optimismul tinerilor cumpărători a dat încredere proprietarilor. Preţurile locuinţelor s-au majorat cu 5.000-10.000 de euro.
Mai citeşte şi:
Află totul despre programul „Prima Casă”!
„Prima Casă” prinde la clujeni
Timişoara: Bănăţenii caută „Prima Casă” pe portalurile imobiliare
Suceava: „Prima Casă“ pe val, dar fără tranzacţii
Încă o cărămidă la temelia „Primei Case“
Bancherii implicaţi în programul "Prima Casă", convocaţi la Guvern
Fluctuaţii majore pe piaţa locuinţelor noi
Efectele programului „Prima Casă“ nu se lasă aşteptate. În ultimele câteva săptămâni, în piaţă a luat naştere un adevărat război psihologic al preţurilor. În faţa avalanşei de solicitări venite din partea aspiranţilor, proprietarii încep să‑şi crească pretenţiile, după mai bine de un an de scăderi.
Majorarea standard pentru apartamentele ce se încadrează în limitele stabilite de programul guvernamental este de 5.000 până la 10.000 de euro, potrivit lui Ionuţ Butoi, director executiv al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI). „Cu greu mai găseşti acum în piaţă un apartament de două camere cu mai puţin de 60.000 de euro“, subliniază acesta.
Marje reduse de negociere
Acelaşi trend crescător al preţurilor este semnalat şi de Marian Micu, directorul general al agenţiei Casa Voastră. Dacă în mai o garsonieră de 32 de metri pătraţi se vindea cu 37.000-39.000 de euro, de la jumătatea lui iunie, aceasta este scoasă la tranzacţionare cu 44.000-45.000 de euro, exemplifică acesta.
Marja de negociere este destul de mică, proprietarul acceptând să scadă doar 1.000-2.000 de euro din suma pretinsă iniţial. „Proprietarii încearcă să câştige cât se poate. Se raportează tot