- Critic literar si jurnalist -
In lupta pentru salvarea Rosiei Montane, interventia intelectualilor din prima linie a avut loc cu destula intarziere. "Mai bine mai tarziu decat niciodata", afirmam, totusi, cu satisfactie, observand ca multi dintre carturarii de vaza au inceput sa-si puna intrebari in ultima vreme, mai ales dupa avertismentele Academiei Romane, ale Bisericii Ortodoxe si ale ASE. Zilele trecute, ministrul Culturii, Toader Paleologu, a decis sa coboare, si el, din biroul sau ministerial si sa mearga la Rosia, unde, impresionat de bogatia extraordinara a patrimoniului, a zabovit doua zile, vizitand tot ce se putea vizita. Cu putin timp inainte insa, un alt nume important din campul culturii romane fusese in prima sa vizita acolo. Este vorba de criticul literar Dan C. Mihailescu, omul care "aduce cartea" la ProTV si care, de azi inainte, va aduce si Rosia Montana in miezul oricaror discutii despre patrimoniul national.
"Am capitulat pe loc. De oroare si revolta"
- Sunteti printre putinii scriitori care au fost recent la Rosia Montana. Care este cea mai puternica impresie pe care v-a lasat-o aceasta vizita?
- Recunosc rusinat: de mai bine de zece ani, tot aud de proiectul acesta sinucigas, dar multa vreme am crezut ca este vorba de o banala manevra a stangismului ecologic de tip Greenpeace. Ca traducator al lui Jean-Francois Revel (filosof si jurnalist francez - n. red.) in romaneste, eram convins ca-i vorba de o manevra ecologista menita sa sufoce performanta concurentiala liberala, in numele colectivismului sovietizant, de care sufera si acum intelighentia occidentala. Or, odata ajuns acolo, am capitulat pe loc. De oroare si revolta. Reactie tipica omului de birou, animal de vizuina, pentru care lumea se rezuma la habitatul propriu...
- Ati afirmat in Evenimentul zilei din 11 iulie ca proiectul Ro