Dacă pleci de dimineaţă din Bucureşti, după un drum de aproape şase ore cu acceleratul, într-un compartiment în care cu greu se poate respira din cauza celor probabil peste 30 de grade dinăuntru, dar şi de afară, ajungi în Sighişoara. Sursa: EVZ
De la gară şi până în centrul istoric al oraşului, unde se desfăşoară întreaga viaţă a burgului medieval, nu faci mai mult de 10 minute. Zeci de tineri cu rucsacuri şi geamantane se scurg spre centrul cetăţii, semn că se pregătesc să petreacă alături de cavaleri şi domniţe la cea de-a XVII ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care aduce în centrul Transilvaniei zeci de mii de turişti în fiecare an.
Deschidere cu surle şi trâmbiţe
În inima cetăţii, sute de turişti se plimbă printre tarabele comercianţilor instalaţi la tot pasul şi care îi îmbie cu măşti înfricoşătoare de monştri şi vrăjitoare, cercei coloraţi, acadelele, porumb fiert sau kurtos kolacs. Parada de deschidere a festivalului antrenează în drumul ei din centrul Sighişoarei şi până în Piaţa Cetăţii câteva sute de oameni gătiţi de sărbătoare: fete cu rochii lungi costumate în prinţese, la braţul unor cavaleri destoinici, stegari, copii, părinţi, grupuri de tineri.
“Bine aţi venit în Cetatea Sighişoarei! Aici veţi trăi clipe de poveste, pentru că zidurile cetăţii mai au multe de povestit”, anunţă o domniţă în rochie mov, care are şi rol de prezentatoare a spectacolului din Piaţa Cetăţii.
Bătăi zgomotoase de tobe anunţă sosirea alaiului, iar oamenii se adună din toate colţurile cetăţii să vadă spectacolul. Atracţia serii, anunţă prezentatorii, este concursul de frumuseţe “Prinţesa Cetăţii”, unde 15 domniţe se vor întrece pentru râvnitul titlu. Două prinţese îşi dau mana şi fac câţiva paşi de dans.
Cei care nu se încumetă să suporte arşiţa soarelui se îndreaptă spre galeriile de artă ca